Klik op een vraag om het antwoord zichtbaar te krijgen
Waarom heeft Rijkswaterstaat mijn e-mailadres, naam en woonplaats nodig?
Deze gegevens hebben we nodig zodat we u kunnen uitnodigen voor een online onderzoek (per e-mail). Uw naam wordt gebruikt om u persoonlijk aan te kunnen schrijven. Uw woonplaats is nodig om toegespitste en voor u relevante vragen te kunnen stellen. Als u bijvoorbeeld in Den Bosch woont, dan krijgt u andere vragen dan wanneer u in Groningen woont. Bovendien willen we dat het klantenpanel representatief is. Aan de hand van de woonplaats kunnen wij controleren waar de panelleden vandaan komen en hiermee de spreiding in de gaten houden.
Waarom moet ik invullen van welke wegen ik gebruik maak?
Door te inventariseren van welke wegen u gebruikt maakt, kunnen wij u specifieke vragen over die wegen stellen. Zo krijgt u altijd een voor u relevante vragenlijst. Dankzij de inschrijfvragenlijst hoeven wij deze vragen maar 1 keer aan u te stellen.
Wat voor onderzoeken kan ik verwachten?
De verschillende diensten van Rijkswaterstaat stellen vast over welke onderwerpen zij vragen willen stellen aan het Klantenpanel. De onderzoeken kunnen bijvoorbeeld gaan over spitsstroken, nieuwe wegen, verkeersinformatie, verlichting, veiligheid en staat van de (vaar)weg.
Ben ik verplicht aan alle metingen mee te doen?
Deelname aan alle peilingen is niet verplicht. We hopen natuurlijk wel dat u iedere keer meedoet, omdat we een zo goed mogelijk beeld willen krijgen. Neemt u niet deel aan een peiling, dan zullen we u in ieder geval één herinnering sturen, omdat u onze uitnodiging ook over het hoofd kan hebben gezien of even geen tijd had.
Hoe vaak word ik benaderd?
U wordt maximaal zes keer per jaar uitgenodigd om een vragenlijst in te vullen. Daarnaast ontvangt u, als u dat wilt, een nieuwsbrief met daarin de resultaten van iedere enquête.
Hoe lang ben ik bezig met het invullen van een vragenlijst?
De vragenlijsten worden zo gemaakt dat u binnen 5 minuten alle vragen beantwoord hebt. In uitzonderlijke gevallen zijn de vragenlijsten iets langer. Bovendien kunt u op ieder gewenst moment stoppen met het invullen van een vragenlijst en hier mee verder gaan wanneer het u uitkomt. U hoeft alleen maar op de link in de uitnodigingsmail te klikken om verder te gaan waar u gebleven was.
Waarom krijg ik een herinnering terwijl ik al heb meegedaan?
Voordat een herinnering wordt verzonden wordt nagegaan welke panelleden de vragenlijst nog niet hebben ingevuld. Het is mogelijk dat u net na deze controle de vragenlijst hebt ingevuld. U kunt deze herinnering dan als niet geschreven beschouwen.
Krijg ik ook de resultaten te zien?
Ja, omdat wij uw mening erg belangrijk vinden, willen wij u ook graag laten weten wat wij hier mee gedaan hebben. Panelleden kunnen de resultaten, meestal in de vorm van een nieuwsbrief, downloaden via deze website www.rws.nl/klantenpanel. U ontvangt hierover met per e-mail bericht.
Mijn e-mailadres is veranderd, wat moet ik doen?
Het is erg belangrijk dat u bij een wijziging van e-mail, dit aanpast in uw panelgegevens. Zo zult u geen uitnodiging mislopen. Om uw e-mail adres aan te passen, hoeft u enkel in te loggen op deze site en dit te veranderen in het formulier.
Wat gebeurt er met mijn gegevens?
Krijg ik doordat ik me bij het Klantenpanel Rijkswaterstaat inschrijf allemaal ongevraagde mailtjes met reclameboodschappen?
Nee, u ontvangt geen mailtjes met reclameboodschappen.
Op sommige pagina’s lees ik de naam I&O Research. Waarom?
I&O Research voert het Klantenpanel uit in opdracht van Rijkswaterstaat. I&O Research is verantwoordelijk voor de technische handling van de online enquêtes, adviseert over de vragenlijsten en rapporteert over de resultaten van peilingen. I&O Research is een onafhankelijk bureau voor beleidsonderzoek, marktonderzoek en advies.
Wat moet ik doen als ik niet langer mee wil doen aan het klantenpanel?
De link in de uitnodiging werkt niet. Wat moet ik doen?
Kijk eerst even of u goed verbinding hebt met het internet. Controleer dan of de link op één lijn staat in de e-mail. Soms is de link te lang en wordt deze door het mailprogramma over twee regels verspreid. Het kan ook zijn dat uw e-mail programma is ingesteld dat links in e-mail niet doorklikbaar zijn. In beide gevallen kunt u de link gewoon in zijn geheel kopiëren en in de adresbalk van uw internetbrowser plakken.
Ik heb het idee dat mijn antwoorden niet goed verstuurd zijn, klopt dat?
Elk antwoord wordt automatisch opgeslagen op het moment dat u de 'Volgende' knop hebt aangeklikt. Uw antwoord wordt dus niet na elke vraag verstuurd. Wel is het zo dat we voor de analyse van de onderzoeksresultaten alleen de antwoorden gebruiken van degenen die de vragenlijst volledig hebben afgerond. De vragenlijst is afgerond op het moment dat u het eindscherm hebt bereikt en niet meer terug kunt gaan in de vragenlijst.
Ik krijg een foutmelding, wat moet ik doen?
Als u een vraag onjuist heeft ingevuld, krijgt u hiervan een melding. Als u de vraag daarna juist invult, kunt u verder met de vragenlijst. Echter, er kan ook sprake zijn van een foutmelding als gevolg van technische problemen. U kunt het dan het beste op een later moment nog een keer proberen door de link in de uitnodigingsmail opnieuw aan te klikken. U kunt dan gewoon verder gaan waar u was gebleven.
Als ik het invullen van de vragenlijst onderbreek, kan ik dan later verder gaan waar ik gebleven was?
Als u het invullen onderbreekt of als u vast loopt, kunt u altijd verder gaan waar u gebleven was. Dit doet u door op een later moment de link in de uitnodigingsmail opnieuw aan te klikken. Als u de uitnodigingsmail niet meer hebt, is het helaas niet mogelijk verder te gaan. Wel krijgt u ongeveer een week na de eerste uitnodiging nog een herinneringsmail. Hierin staat opnieuw uw unieke link, zodat u dan alsnog verder kunt gaan met het invullen van de vragenlijst.
Ik blijf 'hangen' in de vragenlijst of ik kom steeds terug bij dezelfde vraag. Wat moet ik doen?
Ik krijg een foutmelding, wat moet ik doen?
Mijn antwoorden verdwijnen als ik met de BACK-toets terug ga.
Heb ik speciale programma's op mijn computer nodig om mee te kunnen doen?
Nee. U heeft alleen een computer met internettoegang, een e-mailadres en een internetbrowser (bv. Internet Explorer, Netscape Navigator, Mozilla Firefox of Safari) nodig.
Is mijn deelname anoniem?
Heeft u nog andere vragen?