Klik op een vraag om het antwoord zichtbaar te krijgen
► Wat gebeurt er met mijn gegevens?
Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld en gegevens worden nooit doorgespeeld aan derden. Onderzoeksgegevens worden losgekoppeld van persoonlijke gegevens. Achteraf is nooit te achterhalen wat u heeft geantwoord. Persoonlijke gegevens worden gevraagd om u in een bepaalde categorie (bijvoorbeeld leeftijdsklasse) in te kunnen delen. Zo kan de gemeente rekening houden met de specifieke behoeften van bepaalde groepen mensen. Uw eigen antwoorden ziet u dan ook niet terug in de rapportage.
► Kan ik ook meedoen met mijn smartphone of tablet?
Ja, dat kan.
► Waarom wordt naar mijn naam, e-mail adres en andere gegevens gevraagd?
► Wat moet ik doen als ik me heb aangemeld als nieuw lid van het burgerpanel Capelle?
Als u zich heeft aangemeld als panellid wordt u vanzelf per e-mail uitgenodigd om mee te doen aan de eerstvolgende peiling.
► Krijg ik doordat ik me voor het burgerpanel Capelle aanmeld allemaal ongevraagde (reclame)mailtjes?
Nee. Er zal via dit portal nooit reclame worden gemaakt of worden geprobeerd om u een product of dienst te verkopen. Ook worden uw gegevens nooit verstrekt aan derden.
► Mijn e-mailadres is veranderd, wat moet ik doen?
Het is voor ons erg belangrijk dat u, bij een wijziging van uw e-mailadres, dit aanpast in uw gegevens. Dit kunt u zelf doen door hierboven te klikken op inloggen. Als u ingelogd bent, kunt u uw gegevens zelf aanpassen.
► Word ik over de resultaten geïnformeerd?
Ja, u krijgt als panellid de resultaten, meestal in de vorm van een korte rapportage, via dit portal te zien.
► Wat voor onderzoeken kan ik verwachten?
Alle mogelijke onderwerpen die met Capelle te maken hebben, kunnen aan bod komen. Het gaat altijd over onderwerpen die actueel zijn of gaan worden in de gemeente Capelle aan den IJssel en waar we als gemeente graag uw mening over horen!
► Hoe lang duurt een gemiddeld onderzoek?
Dat verschilt per onderzoek en hangt van het onderwerp af. De invultijd kan variëren van ongeveer 5 tot 20 minuten, afhankelijk van uw antwoorden. Wij proberen de vragenlijst altijd zo kort mogelijk te houden en meestal zal het invullen van de vragenlijst ongeveer 10 minuten van uw tijd in beslag nemen. Een indicatie van de invultijd geven wij ook altijd van tevoren aan. Zo kunt u altijd bekijken of u voldoende tijd heeft voor de vragenlijst. Het is ook mogelijk een vragenlijst tussentijds af te breken en deze een andere keer (binnen de looptijd van het onderzoek) af te maken.
► Heb ik speciale programma’s op mijn pc nodig om mee te kunnen doen?
U heeft alleen een pc met internettoegang, een e-mailadres en een browser (bijvoorbeeld Internet Explorer, Chrome, Netscape Navigator of Mozilla Firefox) nodig.
► Meerdere personen maken gebruik van hetzelfde e-mailadres, kunnen we dan allemaal meedoen aan het onderzoek met dit zelfde adres?
Het is van belang dat iedereen die zich inschrijft een eigen e-mailadres opgeeft. Alleen dan kunnen we er zeker van zijn dat we u alleen uitnodigen voor onderzoeken die voor u relevant zijn. Daarnaast is het in analyses van de resultaten van belang te weten welke demografische kenmerken, zoals leeftijd en geslacht, van toepassing zijn op degene die de vragenlijst heeft ingevuld. Bij de meeste providers is het mogelijk extra e-mailadressen aan te vragen of u kunt terecht bij bijvoorbeeld outlook.live.com of www.gmail.com om een nieuw e-mailadres aan te vragen.
► De link in de uitnodiging werkt niet. Wat moet ik doen?
Kijk eerst of u een goede verbinding hebt met het internet. Controleer dan of de link volledig blauw is en op één lijn staat in de e-mail. Soms is de link te lang en wordt deze door het mailprogramma over twee regels verspreid. Dit kan er toe leiden dat niet alle codes worden doorgegeven naar de vragenlijst.
Het kan ook zijn dat uw e-mailprogramma zo is ingesteld dat links in e-mail niet doorklikbaar zijn. In dat geval kunt u de link gewoon kopiëren en in de adresbalk van uw browser plakken.
► Ik ben halverwege de vragenlijst gestopt of ik krijg een foutmelding, wat gebeurt er met mijn antwoorden?
Uw antwoorden worden na iedere vraag automatisch opgeslagen. Mocht u halverwege de verbinding verliezen dan zijn uw antwoorden niet verloren gegaan. Indien u op een later tijdstip (binnen de looptijd van het onderzoek) opnieuw op de vragenlijst inlogt kunt u verder gaan waar u was gebleven.
► Heeft u nog andere vragen?
Neem dan contact op met ons.
I&O Research
Zuiderval 70
7543 EZ Enschede
Of stuur een e-mail naar de helpdesk helpdesk@ioresearch.nl